2021. április 14., szerda

Csokis-mogyorós babka

 Már régóta szemeztem a babka receptjével, végre sikerült elkészítenem, illetve megkóstolni. Bár nem lett igazi babka, mert szirup nem készült hozzá, de így is "felfaltuk" :D
A fonása egy nagyon ötletes, látványos fonás (még gyakorolnom kell :) ), ami formában sütve még szebb lehet!

Egy kis érdekesség a babkáról:
Az eredetének pontos történetét nem lehet biztosan feltérképezni, van, aki szerint lengyel húsvéti sütemény, más források zsidó hagyományra hivatkoznak. Egyébként egy szép, látványos, mégis egy egyszerű kalács az egész.


Hozzávalók (2 db):
50 dkg liszt
fél kk sütőpor
10 dkg cukor
fél cs élesztő + 1 kk cukor
1 dl víz
10 dkg puha margarin/vaj
1 tojás
1 csip.só
+ 1 kk olaj, mielőtt kelesztjük

Töltelék:
200 g olvasztott mogyorós csokoládé
vagy bármilyen csokoládé,
vagy
ennek megfelelően 200-300 g nutella 
és 2-4 maréknyi darált mogyoró/dió

Az élesztőt a langyos vízben 1 kk cukorral elkeverem és 10 perc alatt felfuttatom,
A többi hozzávalót egy keverőtálba kimérem, majd az élesztővel összegyúrom. Kicsit beolajozom és lefedve legalább 1 órán keresztül kelesztem a duplájára, de akár több órára (2-3 órára) is így hagyhatjuk.
Ezután két részre osztom (ebből a mennyiségből 2 db készül). Kinyújtom egyesével és megkenem a gőz felett felolvasztott mogyorós csokival (vagy nutellával, dióval megszórom). Feltekerem, mint a beiglit vagy a csigát, majd éles késsel hosszában kettévágom 3-4-szer összefonom, a végét összecsípem, aláhajtom. (kettes fonás) A másik felével ugyanígy.
Sütőpapírral bélelt formába vagy tepsire helyezem őket és amíg felmelegszik a sütő, pihentetem, végül 180 fokon készre sütöm 25-35 perc alatt, sima alul-felül sütésen.

 

 


Készíthetünk hozzá szirupot is (én ezt nem készítettem!):
Sziruphoz:
120 ml víz
80 g cukor
1-2 ek narancsvirágvíz (opcionális)
A vizet és a cukrot közepes lángon felforralom, majd belekeverem a naracsvirágvizet. A kalácsokat a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk vele.

Megjegyzésem/értékelésem:
Nagyon finom kalács. Bár így is édes, a szirupot azért is hagytam el. Ugyanakkor a babka az direkt ilyen (lenne). Nekünk így is nagyon ízlett, finom kalács készült belőle. Desszertnek vagy reggeli-vacsorának is tökéletes finomság.

Alaprecept: Ízből Tíz receptje alapján készült.

Elkészítve: 2x
Mire megírtam a blogra a receptet, újra el is készítettem CSOKIS-DIÓS verzióban:
(2021.04.14.)

előtte

utána

 
 

 








Készítsd el te is! Süssünk-főzzünk együtt! ;)


Iratkozz fel BLOG-értesítőmre!

Találkozzunk közösségi oldalaimon is!

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Valamint Facebook csoportjaimba is szeretettel Várlak!

Receptek Tudatos Gasztro Csoportja

Finom falatok babáknak - Hozzátáplálás 4-6-hótól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése