Bevallom, nem emlékszem, hogy ettem-e valaha így kaláccsal sonkát. Most szándékosan olyan kalácsot szerettem volna készíteni idén Húsvétra, amit a sonkához ehetünk kenyér helyett.
Kicsit féltem is, hogy a családnak is mennyire fog ez tetszeni, de nagy SIKERE volt! :D
Egyszerűen annyira finom volt, annyira puha, hogy imádtuk! Persze kipróbáltuk félbevágva, lekvárral megkenve is, mindkét verzióban helyt állt! :)
Hozzávalók (8 db nyuszika):
25 dkg liszt
fél cs. porélesztő
1 tk cukor
2-3 dkg olvasztott vaj
1 tojás
kb. fél citrom reszelt héja
1,5 dl langyos tej
fél tk. só
fél tk. sütőpor
Tetejére:
1 tojás sárgája + 1 ek. tejjel összekeverve
Magvak: szezámmag/lenmag/aprított mandula...
A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt, letakarva hagyom felfutni. A többi hozzávalót egy nagyobb tálba kimérem, majd az élesztős keverékkel tésztává gyúrom. Lefedve félreteszem kb. 1 órát pihenni, megkelni.
A megkelt tésztát kicsit meggyúrom, majd lisztezett felületre helyezve 8 részre osztom. Ezeket egyenként kisodrom kb. 25 cm hosszúra, majd félbehajtom, 2 hurkot (kettős fonat, tekerés) készítek és a füleit eligazgatva helyezem sütőpapíros tepsire. Így lesz belőlük nyuszika. :D
Letakarva hagyom még 10-15 percig kelni, akár sütőbe is rakhatjuk 40-50 fokra. Ezután a tejes tojássárgájával megkenem mindegyik tetejét és megszórom pl. lenmaggal.
Előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt készre is sülnek. Akkor van kész, ha már szép barna. Szükség esetén tűpróba.
Megjegyzésem:
Nagyon finom, puha tésztája van. A forma pedig igazi Húsvéti, gyerekek nagy kedvence. Természetesen sima fonott kalács is készülhet belőle. Ekkora mennyiségből 1 db normál méretű süthető.
Készítsd el te is! Süssünk-főzzünk együtt! ;)
Iratkozz fel BLOG-értesítőmre!
Találkozzunk közösségi oldalaimon is!
Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek #katereceptesblogja
Valamint Facebook csoportjaimba is szeretettel Várlak!
Receptek Tudatos Gasztro Csoportja
Finom falatok babáknak - Hozzátáplálás 4-6-hótól
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése