Kifejezetten szalagos fánkot még nem készítettem, itt volt az ideje. A gyerekek nagy örömmel segítették szaggatni és adogatni. Nagyon jó, közös elfoglaltság volt, ezt ettük vacsorára. Nem éppen egy egészséges és nem is diétás étel, de azért mindig azt mondom, hogy "mindent ehetünk, csak mértékkel"! :)
Hozzávalók:
1 és 1/4 bögre langyos tej
fél kocka friss
élesztő
4 bögre liszt (50 dkg)
1 tojás vagy 2 tojás sárgája
5 dkg szoba hőmérsékletű olvasztott vaj vagy
margarin
1 csipet só
2 púpos evőkanál cukor
A lisztet egy tálba kimérem és a közepébe mélyedést készítek, amibe beleöntöm a langyos
tejet, a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Kb. 10 perc alatt megvárom, hogy az élesztő felfusson. Hozzáadom a sót, a
vajat, a tojást és a tejet, majd egy pár perc alatt megdagasztom a tésztát. Először nagyjából
összekeverem fakanállal, majd a tészta alá nyúlva, körkörösen haladva dagasztom, igazából emelgetve
ütögetem. A tészta akkor jó, ha a dagasztás közben hólyagok
keletkeznek benne, és kicsit nyúlósan válik el az
edény falától. Ha ez nem így van, akkor adjunk
hozzá még egy pici tejet.
Letakarom és meleg helyen 45-60 percig hagyom megkelni. Lisztezett felületre borítom és kinyújtom 1,5-2 cm vastagra, majd pohár vagy fánkszaggatóval kör alakú korongokat szaggatok. Amíg felmelegszik az olaj, hagyom letakarva pihenni.
Bő, közepesen meleg olajban kisütöm mindkét oldalát aranyszínűre. Porcukorral, lekvárral, nutellával ízlés szerint tálalom, fogyasztjuk.
Megjegyzésem:
A korongok közepébe lyukat is szúrhatunk (így amerikai fánk lesz) vagy csak az ujjunkkal/fakanállal benyomkodhatjuk.
Egyszerűen elkészíthető, ha már rutinosak vagyunk a kelt tészta készítésében, kelesztésében.
Értékelésem: kiváló, de mint minden fánk, frissen sütve a legfinomabb!
Süsd meg Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)
Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további tippeket is kapsz, valamint érdekességekről is olvashatsz! KATT IDE!
Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek #katereceptesblogja
Facebook gasztro-csoport: Receptek Tudatos Gasztro Csoportja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése