2020. november 7., szombat

Török sült tejberizs (sütlac) - ahogy én készítem

 

Hozzávalók (6-8 adag):

10-15 dkg rizs
1 l víz
1 csip.só
20 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
1,3 l tej
fél cs. vaníliás pudingpor
1-2 marék mazsola (elhagyható)

Tetejére: 1 db tojás + 1 ek tej

A rizst felteszem főni lassú lángon 1 liter vízben 1 csipet sóval. A víz amikor már majdnem elfőtt, akkor 1 liter tejet adok hozzá és hagyom lassú lángon tovább főni. Közben beleöntöm a cukrokat. Amikor már majdnem kész, 3 dl tejben elkeverem a fél cs.pudingport és hozzáadom a tejberizshez. Mint a puding főzésénél, ha már forr/rotyog, leveszem a tűzről és belekeverek 1-2 marék mazsolát (ez elhagyható).
Kisebb tálkákba vagy egy nagyobb (közepes méretű) tepsibe/jénaiba öntöm az egészet. A sütőt felmelegítem 200 fokra, addig pedig összekeverek 1 tojást 1 ek tejjel és ezt rákanalazom az egész tetejére. 15-20 percig sütöm. Lehűtve tálalom.


Megjegyzésem:

Akár egy éjszakára is betehetjük a hűtőbe, másnap, hidegen tökéletes. Akkor az igazi, ha a belseje krémes. Mi még tálaláskor feldobtuk egy kis tejszínhabbal és csokisziruppal :) Kicsit olyan, mint a rizskoch :D
Értékelésem: kiváló 3/3.

Próbáld ki te is! ;)


 Kövess a közösségi oldalakon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése