2018. december 30., vasárnap

Extra puha sajtos pogácsa

Imádom a sajtos pogácsákat! És végre találtam egy nagyszerű receptet, amivel nem is kell sokat bajlódni, mégis csodás lesz az eredmény! Ajánlom kipróbálni! ;)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg + 1 ek puha vaj/margarin
230 g tejföl (20%)
1 tk cukor
1 ek só (ízlés szerint)
2,5 dkg élesztő
negyed bögre langyos tej (kb. fél-1 dl)
1 tojás + 1 tojás sárgája
Tetejére:
1 tojás fehérje
30 dkg reszelt sajt

Az élesztőt belemorzsolom a langyos, cukros tejbe és felfuttatom. Addig egy nagy edénybe kimérem a többi hozzávalót, beleöntöm az élesztőt és jól összegyúrom. Legalább 2 órára, de akár egész éjszakára (fóliával lefedve) hűtőbe teszem. 
Lisztes felületen kinyújtom 2-3-szor áthajtogatom és végül kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval karikákra szaggatom, sütőpapíros tepsire helyezem őket kb. 2 ujjnyi távolságra. Mindegyik tetejét megkenem a tojásfehérjével és szórok rá reszelt sajtot. 20 percet hagyom pihentetni, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Ha már pirul/piros a teteje, kész van.

Megjegyzésem:
Már régóta kerestem szilveszterre finom sajtos pogácsa receptet és most megtaláltam! :) Ez tényleg nagyon finom, puha, teteje a sajttól ropogós, nyamiii.... :) Persze a tetejére magvakat is rakhatunk: szotyi, szezámmag, lenmag, köménymag...stb., de nekem a sajtos a favorit.

Értékelésem: Kiváló! 3/3

Jó étvágyat és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok Mindenkinek! :)

Facebook: Kate receptes blogja

2018. december 19., szerda

Budapest tokány másképp

Nem mostanában készítettem ezt az ételt, de ha szeretitek a májat és a pörköltet, akkor ezt biztos szeretni fogjátok! ;)
Hozzávalók (kb. 4-5 adag):
0,5 kg csirkemáj
0,5 kg sertéscomb
só, bors
fokhagyma
2 db babérlevél
kakukkfű, bazsalikom, lestyán
kevés: petrezselyem, rozmaring
ő. piros fűszerpaprika
kevés paradicsomlé vagy ketchup
olaj
A húst kockára vágom és a fokhagymával el kezdem párolni kevés olajon egy nagy serpenyőben. Szükség szerint kevés vizet adok hozzá. Amikor fehér a hús, fűszerezem kakukkfűvel, bazsalikommal, lestyánnal, babérlevéllel. Majd később kevés petrezselymet és rozmaringot is keverek bele. Amikor már majdnem kész van, a májat is nagyobb kockákra vágom és beleöntöm. Ekkor kell az ő. piros fűszerpaprikával is fűszerezni. Levet adok hozzá  (+paradicsomlé, püré vagy ketchup) Amikor a csirke is kellően puha, átsült, leveszem a tűzről.
Rizzsel vagy burgonyával, valamint savanyúsággal tálalom.
Megjegyzésem:
Ez egy egyszerűsített változata a Budapest tokánynak, de majoranna, ő. kömény, tejföl, gomba hozzáadásával igazibbá főzhetjük. ;)
Értékelésem: nagyon finom 3/3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. december 12., szerda

Kakaós túrós szelet

Azt már mondanom sem kell, hogy a túrónak sokszor van helye az asztalunkon. Főleg a férjem, aki mindig csak túrósat enne :) Most is egy nagyon finom túrós süteményt készítettem el, amit érdemes kipróbálni mindenkinek, mert mutatós, 3 rétegű sütemény, és még egyszerűen el is készíthető!
Hozzávalók (közepes tepsihez):
Tészta (a fotón látható tésztavastagsággal, de javaslom a ebből a fél adagot, hogy vékonyabb tésztát és vastagabb tölteléket kapjunk!):
8 ek liszt
1 cs sütőpor
6 ek cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
4 tojás
6 ek olaj
fél dl tej
1 púpozott ek tejföl
Töltelék:
fél kg túró
10 dkg cukor
1 cs.van.cukor
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
A tészta hozzávalóit egy tálba rakom és robotgéppel kikeverem. A felét a kivajazott tepsibe öntöm és elsimítom. Kb. 10 percig sütöm 180 fokon. Addig összekeverem a töltelék hozzávalóit. Kiveszem a sült tésztát a sütőből, elkenem rajta a túrós masszát, majd a tészta másik felét a tetején elegyengetem. Visszarakom 15-20 percre a sütőbe és készre sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd tetszés szerint szeletelem (kocka vagy téglalap formájúra). Tálaláskor porcukorral meghintem.
Megjegyzésem:
Ahogy fent is írtam, a tészta vastag lett, azonban nagyobb tepsibe a túró töltelék veszne el, ezért javaslom a tészta felét kikeverni csak és azt elosztani 2 felé. Rakhatunk a töltelékbe mazsolát is, csak a szeletelés úgy nehézkesebb, azonban a sütit finomabbá teszi.
Nagyon finom, lágy és könnyű tésztájú, egyáltalán nem száraz! :)
Értékelés: kitűnő 3-ból 3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Sajtos cukkinis (vagy répás) csirkemell cukkinis krumplipürével

Nem mindig olyan könnyű a gyerekek ételébe belecsempészni a vitaminokat, főleg a zöldségeket. Most már tudom, hogy a cukkinit is ebben a formában jobb a héja és a magja nélkül elkészíteni :) Azonban a zöldséges pürék nekem nagyon ízlenek és nagyszerű színekkel dobhatjuk fel vele az ételeinket! ;)
Hozzávalók (4 főre):
2 egész csirkemellfilé
2 répa
4 nagy karika cukkini
15 dkg reszelt sajt
só, bors (tetszés szerinti fűszer a húsra)
Püré:
fél kg burgonya
fél kg cukkini
2 gerezd fokhagyma
só, bors (petrezselyem)
A csirkemelleket vékony szeletekre vágom, esetleg klopfolom is. Befűszerezem és félreteszem. A sárgarépát félig megfőzöm enyhén sós vízben (én a levesből vettem ki). Serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megsütöm csak fehéredésig, hogy ne száradjon ki! A húsokat tepsibe fektetem egymás mellé. Az olajban átforgatom, kicsit sütöm a karikákra vágott cukkiniket is és a húsok tetejére teszem. Megszórom őket a reszelt sajttal és sütőbe rakom 10-15 percig, amíg a sajt kicsit rápirul. 
A püréhez a cukkinit (inkább héja nélkül) és a burgonyát kockákra vágva megfőzöm sós vízben, hozzáadva a fokhagymát. Víz nélkül leturmixolom (de ha szükséges nagyon keveset adjunk hozzá közben, csak óvatosan, mert a cukkini víztartalma nagy) és fűszerezem borssal, petrezselyem, ha szükséges, még sóval.
Savanyúsággal, vagy friss zöldségekkel tálalom.
 
Megjegyzésem:
Ha fagyasztott cukkinit használunk, a héját vágjuk le, valamint a magtalanítást is javaslom! Friss cukkininél nem szükséges hámozni! Egyébként bármilyen más zöldséggel, de akár barackkal, ananásszal is elkészíthetjük a húst.
Nálam ezek kimaradtak, így a pürében a mag darabjai kicsit kellemetlenek voltak, illetve a sütésnél a héja pedig megkeményedett. Valószínű azért, mert fagyasztva volt, nem friss cukkinit használtam...
Értékelésem: közepesen jó 3-ból 2.

Jó étvágyat! :)

Gombás nyúlpaprikás

Ki szereti a nyúlhúst? Bár évente nem sokszor eszünk, de én kifejezetten szeretem. Sütve és paprikásként. Azelőtt csak sima pörköltként volt alkalmam fogyasztani, de amióta megkóstoltam paprikásként, csak így készítem! :)
Hozzávalók (3-4 adag):
1 nyúl apróléka (1-1,5 kg)
ő. pirospaprika, só, bors, babérlevél
2 ek tejföl
1 ek liszt
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 marék gomba
Pörkölt alapot készítek, megpirítom olajon a vöröshagymát, majd fokhagymát, fűszerezem, beleteszem a húst és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje az egészet. Kb. 1 órán keresztül főzöm, ha szükséges, közben öntök még hozzá vizet. Kb. 45 percnél rakom bele a gombát. Amikor már a hús puha, behabarom a liszt-tejföl-pörköltlé keverékével. Hagyom 1-2-t rottyanni és leveszem a tűzről. Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálalom.

Sütve: só, bors, majoranna, fokhagyma
Megjegyzésem:
Bár a nyúlhúst nem mindenki szereti, pedig sok fehérjét tartalmaz a húsa, és hasonlít is a csirkéhez, főleg, ha pörköltként készítjük el. Nagyon finom így paprikásan és a gomba is nagyszerű hozzá.
Értékelésem: kitűnő 3-ból 3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja