2018. július 25., szerda

Első szülinapi torta

Sokaknak nagy gondot okoz, hogy első szülinapra mégis milyen tortát adjunk a gyereknek. Mi próbáljuk még a cukor mennyiségét visszafogni, vigyázva a kicsi fogaira (is). Ezért összeállítottam egy cukormentes tortát a kisebbik kislányom első szülinapjára. A piskóta egy régebbi receptem alapján készült cukor nélkül (annak a receptjét ITT találod), a tetejére pedig igazából egy interneten talált torta krémjeként lestem el.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Piskóta:
6 db alma reszelve+leve
víz=alma leve, de ha szükséges +egy kis víz
1,5 bögre liszt
Fél cs. sütőpor
2 tojás
1 vaníliás cukor (elhagyható)
1 kk ő.fahéj
Túrókrém:
30 dkg túró
4-5 púpozott ek dara
4 dl víz (főzőtejszín+víz)
2-3 nagy banán (20-30 dkg)
1 kupaknyi citromlé
Díszítés:
keksz, zabpehely
A tészta hozzávalóit jól elkeverem fakanállal és tortaformába öntöm. (szilikont csak kiöblíteni kell, másfajtát kivajazni) 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütöm. Kiöntöm a formából és hagyom kihűlni.
A krémhez a búzadarából és vízből (tejszínből) tejbegrízt főzök, majd hagyom kihűlni és hozzáadom a villával összenyomkodott banánpépet és a pici citromlevet. A krémet a torta tetejére és oldalára elkenem.
Keksszel, gyümölccsel díszítem tetszőlegesen. Szeleteléskor esetleg egy kis tejszínhabot kínálok hozzá.


Megjegyzésem:
Ahhoz képest, hogy igazából nincs is benne cukor, egész jó torta még felnőtteknek is. Első éves szülinapra tökéletes a babának, akár egyedüli, széttrancsírozva hagyni enni :D Főleg, ha nyomunk rá tejszínhabot is ...

Értékelés: 3/3 jó.
Jó étvágyat! :)

2018. július 17., kedd

Sárgarépás tökkrémleves

Imádom a leveseket, főleg ha az még le is van turmixolva. Főként a gyerekek miatt, így sok finom, egészséges zöldség elrejthető benne :D .... és így jobban meg is eszik! :)
Hozzávalók (4 adag):
2 sárgarépa
fél kg tök
fűszerek: só, bors, kapor
1 ek liszt
2 ek tejföl
víz
A sárgarépát és a tököt meghámozom, feldarabolom és felteszem főni bő vízben, közben fűszerezem sóval-borssal-kaporral. Ha megfőtt, behabarom a liszt és tejföl keverékével, hagyom néhányan rotyogni. Végül leturmixolom az egészet. Ha sűrűre sikerült, akkor vízzel hígítsunk rajta. Ha pedig hígabb lett, de mégis krémleveként szeretnénk fogyasztani, akkor forraljuk fel újra és kis liszttel sűrítsük újra.
Tésztával, pirított zsemle/kenyérkockával, reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzésem:
A sárgarépa el is hagyható, én csak a gyerekek miatt raktam igazából bele, mert féltem, hogy csak a töklevest nem eszik meg :D Egyébként finom és egy ilyen egyszerű zöldségkrémlevest bármilyen zöldségekből hamar elkészíthetünk egy hétköznap is.
Értékelésem: 3/3 kitűnő.

Jó étvágyat! :)

Körözött

Maradt egy kis túró, ezért úgy döntöttem, hogy egy klasszikus recept alapján készítek belőle körözöttet vacsorára...
Hozzávalók (3-4 főre):
15 dkg túró
1/4 tk ő.fűszerkömény
2 csipet só
2 csipet ő.bors
Fél tk.ő.fűszerpaprika
3-4 tk.tejföl
1 kicsi fej vörös/lilahagyma
A hagymát nagyon apróra vagdosom. A fűszereket jól összekeverem a tejfölös túróval, végül hozzáadom a hagymát is. Legalább fél órát hagyjuk állni hűtőben, mielőtt fogyasztjuk. Nagyon finom szendvicskrém.
Kenyérre kenve vagy pirítóshoz is kiváló.

Értékelésem: 3/3 kiváló .
Jó étvágyat! 😊

2018. július 16., hétfő

Zabpelyhes lencse tócsni - babáknak is!

A kis 11 hósomnak az almatócsni után, úgy gondoltom, miután nem akarta enni a főzeléket, ezt is megsütöm neki tócsniként. Sikerült, elfogadta és imádta. Még a nagyobbik kislányom (2,5 éves) is "ette, mint a cukrot". :D Ha már nem megy másképp, egyék így a zöldséget, nem igaz? :D
Hozzávalók (kb. 8-10 db-hoz):
fél bögre lencse
1 sárgarépa
1 burgonya
1 maréknyi főtt hús (marha, sertés, csirke)
(1 ek liszt)
fűszerek: tetszés szerint (babárlevél, zöldfűszerek)
1 tojás
liszt (2 ek)
zabpehely (4 ek)
A zöldségeket felrakom főni picit több vízzel, mint ami ellepi. !!!Vigyázzunk, a lencsének több idő kell!!! Majd vagy le is turmixolom egy kis hűlés után, vagy behabarom, mint a főzeléket és aztán turmixolom le. Ezután egy keverőtálba beleöntöm a zöldségpürét, majd hozzáadok 1 tojást, lisztet és zabpelyhet. Jól elkeverem, sűrű massza lesz. Egy serpenyőben kevés olajat melegítek, 1-1 evőkanálnyit adagolok bele és lelapítom, mindkét oldalát megsütöm. Tejföllel/kefírrel/natúr joghurttal is kínálhatom.




Megjegyzésem:
Bármilyen zöldségpüré keverékéből elkészíthetjük: borsó, spenót, zöldbab, répák, ...  Most igazából a bébiételnek szánt püréből/főzelékből készítettem el.
Babáknak: enyhén fűszerezve, csipet sóval vagy anélkül.
Hogy hány hónapos kortól adható, elsősorban függ attól, hogy a baba elfogadja-e már a darabos ételt, mert ezt csak kis darabokba tudjuk ugye kínálni neki. Másrészt attól, hogy milyen zöldségeket keverünk bele, de ez szabadon variálható, készítsük abból, amiket már ehet, be lett vezetve.
Amire még vigyázzunk a !!!tojás!!! Csak tojássárgájával készítsük 8-10 hónaposnak és egész tojással 11 hótól!
Értékelés: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. július 9., hétfő

Sült csirkemell meggyszósszal és darával

Biztos sokan emlékszünk vissza óvodás vagy kisiskolás éveinkre, amikor ilyen "menzás" ételeket tettek elénk ebédre. Akkor lehet, hogy nem volt mindig olyan kecsegtető fogás, de felnőttként mégis jó ezekre visszaemlékezni és újra megkóstolni a rég nem fogyasztott, akár hagyományosnak is mondható ételeket.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell
fűszerek: só, bors
Dara:
1 bögre búzadara
4 ek étolaj
1 csipet só
5 dl víz
Meggyszósz:
1 üveg /magozott/ meggybefőtt (vagy ugyanennyi friss meggy, magozva vagy maggal)
2 ek cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint)
szegfűszeg
1 kis doboz tejföl
2 ek liszt
A húst szeletekre vagy darabokra vágom, befűszerezem és olajozott tepsibe, alufóliával lefedve, 180 fokon készre sütöm 30 perc alatt és 5 percig fólia nélkül.
A meggyet levével együtt (+víz, ami éppen ellepi) felteszem főni. Cukorral, szegfűszeggel ízesítem. Amikor forr, behabarom a tejföl és liszt keverékével. Rottyanáskor leveszem a tűzről.
A dara elkészítéséhez az olajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítem, beleöntöm a búzadarát, kicsit megpirítom 8-10 perc alatt, majd sóval ízesítem és felöntöm a vízzel. Ilyenkor csomós és kásás az állaga, de addig kell kevergetni és szétnyomkodni a keletkezett "gombócokat", amíg morzsás nem lesz, kb. 10-15 percig, vagy több is lehet.
Együtt tálalom őket, a tányéron egymás mellé helyezve.

Megjegyzésem:
Egyik hétvégén ez a "menzás" étel jutott az eszembe a meggy érettével, hogy milyen régen ettem már... Még sosem készítettem, így ez volt a vasárnapi ebédünk. Mag nélkül készítettem el a kislányom miatt, akinek nagyon ízlett. A férjem pedig édesszájú, úgyhogy jó választás volt.
Édesanyám ezt a fogást rántott hússal készítette általában, és néha főtt burgonyát is ettünk hozzá, a dara helyett. Érdekes, mert gyerekként annyira nem szerettem, de most nagyon ízlett, és jó volt ezt fogyasztani. :)
Értékelés: 3/3 kitűnő

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. július 5., csütörtök

Nyári tejfölös salátaöntet

Nyáron gyakran grillezünk, ilyenkor a sült húsokhoz és a hozzá való salátához ezt az öntetet is gyorsan el lehet készíteni, ami még jobban feldobja ételünket! :)
Hozzávalók:
kapor
petrezselyem
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 kicsi vöröshagyma (elhagyható)
2 ek olaj
1 kis doboz tejföl
1 ek ecet
fél tk cukor
további zöldfűszerek ízlés szerint: kakukkfű, oregánó, bazsalikom...
Az ecethez adom a cukrot, sót és keverem, míg nagyjából feloldódik mindkettő. Hozzákeverem a tejfölt és a fűszereket. Kóstolgatva tovább fűszerezem, ha szükséges. Salátához, húsokhoz kínálom.

Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthető, bár én jobb szeretem az ilyen önteteket ecet és cukor nélkül. Natúr joghurttal vagy tejföl és joghurt keverékével is elkészíthető.
Értékelés: 2/3 közepesen jó.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja