2017. március 23., csütörtök

Bukta

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 dl langyos tej
1 dl langyos víz
2 db egész tojás
1 ek reszelt citrom héja
1 púpozott ek cukor
fél cs friss élesztő
Töltelék tetszés szerint:
túró+mazsola+tejföl+cukor
lekvár
nutella
dió
mák
Egyéb:
tetejére 2,5 dkg olvasztott vaj
porcukor a szóráshoz
Egy tálba kimérem a lisztet, hozzáadom az élesztőt és a többi hozzávalót. Jó alaposan elkeverem és sima állagú, enyhén lágy tésztát gyúrok belőle. Kb. 40-50 percig hagyom meleg helyen, letakarva kelni. 
Előkészítem a töltelékeket.
Lisztes deszkán kinyújtom a tésztát, négyzetekre vágom és a közepükre helyezek 1-1 kanál tölteléket. Becsomagolom és gombócot formálok belőlük. A buktákat kiolajozott, sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe helyezem, szorosan egymás mellé. Olvasztott vajjal megkenem őket. 50 fokos sütőben 5-10 percig kelesztem (vagy letakarva meleg helyen 20 percig), majd 190 fokon 20-30 perc alatt készre sütöm hőlégkeveréses programon, amíg a bukták teteje megpirul. Hagyom langyosra hűlni és ízlés szerint jól megszórom porcukorral.
 Megjegyzésem:
A tölteléket ne sajnáljuk :) Nekem kicsit kevés lett így elsőre, mert nem mertem a gombócgyúrás miatt sokat belerakni, de inkább nyújtsuk vékonyabbra a tésztát, nagyobb négyzetekre vágjuk és jó sok töltelékkel formázzuk őket. 
Egy kiadós leves mellé is kínálhatjuk!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése