2017. március 22., szerda

Bécsi túrós palacsinta

Hozzávalók:
Palacsintatészta (10 db):
10 púpozott ek. liszt
1 ek. cukor
2 tojás
1 csipet só
késhegynyi sütőpor
0,5 l tej
Töltelék:
25 dkg túró
2 tojás
5 dkg cukor
1 cs van.cukor
fél citrom
fél marék mazsola (vízbe vagy rumba áztatva)
Vaníliasodó:
2 tojás
1 ek cukor
1 cs. vaníliás puding
1 cs. vaníliás cukor
3 ek cukor
4 dl tej
A palacsinta tésztát bekeverem, először felverem a tojásokat, a tej kivételével az összes hozzávalót beleöntöm, majd a tejet keverés mellett, részletekben adagolom. Kevés olajon kisütöm őket.
A töltelékhez a túrót áttöröm villával, hozzákeverem a tojássárgáját, cukrokat, citrom levét ízlés szerint vagy/és reszelt héját, az előzőleg vízbe vagy rumba áztatott mazsolát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és óvatosan a túrókrémmel elkeverem.
A palacsintákat megtöltöm a túrókrémmel, félbe, majd még egyszer félbe hajtogatom és kivajazott tűzálló jénaiba vagy tepsibe csúsztatva egymásra helyezem.
A sodóhoz elkészítem a pudingot, majd a végén a tűzről levéve hozzákeverem az 1 ek. cukorral felvert tojásokat. Ezt öntöm a palacsintákra.
150 fokon 15-20 percig sütöm. Hagyom kicsit hűlni és dermedni, majd nagyobb kockára vágva tálalom, esetleg porcukorral meghintve.

Megjegyzésem:
Nekem nagy palacsinta sütőm van (kb. 26cm-es), úgyhogy 6 db palacsinta lett ebből a mennyiségből, de a tepsi méretétől is függ, ki mennyit használ fel. Így viszont a sodó sok lett, de tálaláskor is rá lehet egy kicsit csurgatni belőle.
A palacsintákat fel is tekerhetjük, de így gusztusosabb lesz.
Az eredeti recept Vaníliasodója:
3 tojássárgája
fél ek porcukor
fél cs. van.cukor
4 dl tej
Én ezen változtattam a fentiek szerint.
Ha a sodó ennyi idő alatt nem dermed meg, akkor se süssük tovább, mert kiszárad az egész. Kicsit hagyjuk állni, hűlni és tökéletes lesz az állaga.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése