2017. február 26., vasárnap

Mákos-szilvalekváros rakott metélt

Hozzávalók (6 adag):
250 dkg szélesmetélt (hosszúmetélt)
4 db tojás
6 ek cukor
1 kis doboz tejföl (natúr joghurt)
kb. 9 ek vaj
fél ü. szilvalekvár (25 dkg)
8-10 dkg darált mák
kb. 5 dkg cukor (ízlés szerint)
A tésztát a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzöm és leszűröm. A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét egy csipet sóval és 1 ek cukorral kemény habbá verem. A sárgáját 5 ek cukorral habosra keverem. A sárgája masszához hozzáadom a tejfölt és az olvasztott vajat, majd a kifőtt tésztával összekeverem. Végül a fehérje habot is óvatosan beleforgatom.
Egy közepes tepsit kivajazok, esetleg megszórom zsemlemorzsával is. Beleöntöm a fele tésztát. A darált mákot ízlés szerint (kb. 5-8 dkg) cukorral összekeverem és a tésztán elszórom, amire rákanalazom a szilvalekvárt. Végül a tészta másik felével befedem.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre összesütöm. Nagyobb kockára vágva kínálom porcukorral.

Megjegyzésem:
Tejföl helyett natúr joghurtot használtam, azzal is tökéletes. Viszont a vajat kicsit sokalltam a fogyasztásakor, szerintem bőven elég 5-6 ek olvasztva. Baracklekvárral is elkészíthető finomság.
Nagyszerű édes finomság egy kiadós leves után, de még egy kis délutáni desszertként is kínálhatjuk.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése