2015. május 10., vasárnap

Palócleves


Hozzávalók (4-5 személyre):
30 dkg marhahús (én sertésből készítettem)
25 dkg zöldbab
2-3 szem közepes burgonya
2 sárgarépa
(1 fehérrépa, karalábé)
4 ek olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél, petrezselyem
só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika
1 púpozott ek liszt
2 dl tejföl

Olajon megfonnyasztom a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Leveszem a tűzről és belekeverem a fűszerpaprikát, majd felöntöm kevés vízzel és visszarakom párolni. Hozzáadom a kockára vagy csíkokra vágott húst, sózom-borsozom, dobok bele néhány babérlevelet és kevés őrölt köménnyel is fűszerezem. Ha a hús kicsit megfehéredett, ujjnyi vizet öntök rá és fedő alatt párolom majdnem puhára. Felöntöm 1,5 liter vízzel, majd beleteszem a feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puhára főtt, a lisztből és tejfölből, illetve a leves levéből habarást készítek és kicsit besűrítem vele a levest. Végül megszórom petrezselyemmel és le is veszem a tűzről. 

Megjegyzésem:
Bármilyen levesbe való zöldséggel gazdagíthatjuk. Ne legyen túl sűrű, csak annyira, mint egy raguleves. Sajtos pogácsával vagy kenyérrel tálalom. Egytálételként is kiváló választás.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése