2014. december 23., kedd

Puszedli

 Hozzávalók (kb. 38db):
40 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg méz
2 db tojás
2 ek víz
3 ek étolaj
1 tk szódabikarbóna
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
Bevonat:
10 dkg csokoládé
5 dkg vaj vagy 2 ek étolaj
esetleg egy kis tej
Töltelék:
lekvár (elhagyható)
A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, a cukorral, a vízzel és az olajjal jól felverem habosra. Hozzáadom a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel elkevert lisztet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (esetleg fakanál segítségével). Ha túl ragacsos, még rakhatunk hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, ne legyen kemény a tészta. Legalább 1 órára hűtőbe teszem pihenni. 
A hűtőből kivéve diónyi golyókat formálunk a masszából, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, egymástól legalább egy ujjnyi távolságra és 180 fokon 10-12 percig sütöm. Tetszés szerint a golyókat lelapíthatjuk és lekvárt rakhatunk a közepébe, majd újból gombóccá formálva, tepsibe helyezve kisütjük.
Ha kihűlt, gőz felett felolvasztom a csokit a vajjal vagy olajjal, majd a puszedliket belemártom, vagy egy kanál segítségével befedem vele őket. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

Megjegyzésem:
Nem töltöttem meg lekvárral, viszont több fűszerkeveréket is rakhatunk bele, esetleg kakaóporral is ízesíthetjük. A rajta lévő mázat pedig elkészíthetjük 1 tojás fehérje és 10 dkg porcukor (+kakaópor) keverékével, aztán 100 fokon 10 percre visszarakhatjuk a sütőbe és hagyni kell, hogy rászáradjon a máz.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése