2014. december 18., csütörtök

Mézeskalács Mamától

Hozzávalók:
45 dkg liszt
12 dkg cukor
1 dl méz (folyékony)
5 dkg margarin
1,5 dl tej
1 ek fahéj
fél ek szódabikarbóna
Sütéshez:
1 felvert tojás
Díszítéshez:
tojásfehérje+porcukor
cukorkák
dió
mazsola
....
A margarint  a mézzel, a cukorral és a fahéjjal kis lángon felmelegítem, jól összekeverem, majd beleöntöm a tejet, elkeverem és hagyom hűlni.  A szódabikarbónát a liszttel és a kihűlt masszával tésztává gyúrom. Egy éjszakára (vagy akár egy napra) hűtőbe teszem.
1 órával a formázás előtt kiveszem a hűtőből, majd lisztes gyúródeszkán kinyújtom 5 mm vastagságra és kiszúrom a formákkal.
Előmelegített sütőben (170-175 fokon) világosbarnára sütöm kb. 15 perc alatt. Még melegen megkenem a felvert tojással, hogy fényes legyen. Amikor kihűlt, tetszés szerint kidíszítem.
Cukormáz: 1 tojás fehérje, 12 dkg porcukor = felverem és picit hagyom állni, hogy ne legyen túl folyós.

Megjegyzésem:
Mamám egyik legjobban bevált mézeskalács receptje. Nagyon finom és jól lehet vele dolgozni! Ebből a mennyiségből a képen látható mennyiség kétszerese lesz. Azonnal ehető, de akár 1 hónapig is eláll, ha dobozban tartjuk és puha is marad!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó sütést! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése