2020. május 8., péntek

Mákos és fahéjas dupla csigatekercs kalács

A mákos háromszögek alaptésztájából indultam ki. A maradék mákot szerettem volna felhasználni, de kb. a fele tésztára lett elég, így a másik felét fahéjasra kentem. Viszont ez a töltelék folyósnak bizonyult ahhoz, hogy ebből is háromszögek legyenek, így mindkét tölteléktől feltekertem a tésztát és dupla csigás, két ízű csigatekercses kalács-féle lett belőle. A végeredmény, bár nem a legszebb, de annál finomabb lett! ;)
Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt (én ebből 10 dkg Szafifree bagett/zsemle lisztkeveréket használtam most)
fél cs friss élesztő
5 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
1 csip.só
1 dl étolaj

Töltelék (nekem most kb. volt, mert nem volt egész csomag mákom):
25 dkg darált mák
15 dkg cukor
kevés ő.fahéj (elhagyható)
1,5 dl meleg víz
1 citrom reszelt héja vagy kevés citromlé

Fahéjas rész (fele tésztamennyiséghez):
2 tk ő. fahéj
kevés meleg víz
2-3 ek cukor

Tészta elkészítése:
A langyos tejben 1 kk cukrot és az élesztőt elkeverem, 10 perc alatt lefedve felfuttatom.
Egy tálba kimérem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet és jól összegyúrom. Konyharuhával letakarva kb. 1 órát kelesztem.
Mákos töltelék elkészítése:
A mákot összekeverem a cukorral, fahéjjal és meleg vizet adok hozzá, illetve a citromlevet/héjat.
Fahéjas töltelék:
A hozzávalókat egy kis tányérkába elkeverem. De ezt úgy is elkészíthetjük, hogy csak a tésztára szórom a cukros fahéjat, amit előzőleg olvasztott vajjal megkenek. Így nem is lesz az egész folyós, amikor feltekerném.

A duplájára kelt tésztát vékonyra kinyújtom lisztezett felületen, megkenem a töltelék(ek)kel és feltekerem két oldalról, majd az egészet egyben rakom a sütőlapra (sütőpapírral bélelt tepsire).
Ha háromszögeket készítek belőle, akkor csak egyik oldalról és felvágva rakom sütőlapra állítva.
A tetejét megkenem cukros tejjel/vízzel vagy 1 felvert tojással.

180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöm.
Szeletelve tálalom finom kakaóval vagy tejjel, de magában is nagyon puha, finom a tésztája (is)!


Megjegyzésem:
Többféle variációt írtam le, de épp ezért is jó ez a tészta, mert lehet variálni. Ezt sima kakaós csigaként is elkészíthetjük akár.
Értékelésem: 3/3 kitűnő.

Kellemes sütést hozzá! :)

Kövess a közösségi oldalakon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése