2017. április 26., szerda

Tejszínes gombás sonkás spagetti sült csirkemájjal

Hozzávalók (4 adag):
30 dkg spagetti

bors
2 dl főzőtejszín
20 dkg szeletelt gomba
15 dkg sonka
0,5 kg csirkemáj
fél vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
A spagettit sós forró vízben kifőzöm. A hagymákat kevés olajon aprítva megpirítom egy serpenyőben, rárakom a kockára vágott sonkát, végül a gombát is. Együtt pirítom, sózom, borsozom, majd amikor már minden megpirult/megfőtt kellően, akkor ráöntöm a tejszínt és rotyogásig főzöm. 
A csirkemájat csak kevés olajon megpirítom.
A gombás ragut összekeverem a kifőtt, leszűrt spagettivel. Ezt köretként tálalom a sült csirkemájhoz, amit tálaláskor sózok-borsozok ízlés szerint. 

Megjegyzésem:
A tésztát egy egyszerű hétköznapi ételként, magában is ehetjük, de köretként is nagyon finom, sültekhez, de még rántott húsokhoz is.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

Ribizlis sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók (24 cm csatos tortaforma):
Tészta:
10 dkg vaj/margarin
25 dkg darált keksz
1 dl víz/tej
1 ek kakaópor (elhagyható)
Krém:
1 cs vaníliás puding
6 ek cukor
4 dl tej
25 dkg mascarpone
kb. 20 dkg gyümölcs (ribizli, eper, meggy, barack...)
Először a tésztát készítem el. Felolvasztom a vajat és összekeverem a darált keksszel, majd annyi folyadékot adok hozzá, hogy kissé ragacsos masszát kapjunk. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és belenyomkodom kézzel vagy kanál segítségével ezt a masszát. Berakom a hűtőbe, addig elkészítem a vaníliás pudingot a tejjel és cukorral a szokásos módon. Hagyom kihűlni és akkor kézi habverővel belekeverem  a mascarponét, majd kanállal a gyümölcsöt. Rákenem a darált kekszes masszára és hűtőbe teszem 1 órát. Szeletelve tálalom.


Megjegyzésem:
Könnyen és gyorsan elkészíthető torta. Nem túl édes, de finom. 
A tortaformát nem szükséges sütőpapírral kibélelni, de könnyebb a szeletelése, ill. könnyebb kivenni a formából. 

Pontozásom 3-as skálán: 3.


Jó étvágyat! :)

2017. április 19., szerda

Vörösboros szószos marhahús tepsiben

Hozzávalók (2 fő):
fél kg marhahús
só, bors
1 ek. őrölt pirospaprika
néhány ek. liszt
1 dl vörösbor
2 dl víz
(tejföl)
olaj a sütéshez
A húst szeletekre vágom és kiklopfolom. Sózom-borsozom, majd kevés olajon hirtelen átsütöm mindkét oldalát. Jénai tálba fektetem több rétegbe is akár. Megszórom őket pirospaprikával, ráöntöm a bort és annyi vizet, hogy ellepje a húsokat. Egy kicsit még rá lehet sózni.
Alufóliával lefedve 180 fokon 1 órán keresztól sütöm vagy amíg meg nem puhul a hús. (Ez függ a marha életkorától.) Nagyobb kockára vágva tálaljuk, esetleg egy kis tejföllel. Köretnek tészta, rizs, krumpli + savanyúság.
Megjegyzésem:
Nagyon finom étel. Jó omlós hús lesz belőle. A szaftot sütés után el lehet keverni tejföllel, ha kivesszük a húsokat, viszont ilyenkor több vizet öntsünk alá sütéskor.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)



Bögrés mascarponés répasüti

Hozzávalók:
2 bögre reszelt sárgarépa
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
fél bögre cukor
1 ek fahéj
1 cs. sütőpor
1 bögre víz
fél bögre étolaj
A répa és a dió kivételével az összes hozzávalót kikeverem, majd fakanállal hozzákeverem a reszelt répát és darált diót. Kivajazott tepsibe öntöm (kb. 33*25cm) és 25-30 percig sütöm 200 fokon. (tűpróba)
Mascarponés krém:
25 dkg mascarpone
2 ek porcukor
citromlé/narancslé ízlés szerint
A krém hozzávalóit kézzel kikeverem kenhető állagúra és amikor a sütemény kihűlt, kiöntöm fejjel lefele a tepsiből (akár 2-3 részletben), majd megkenem a tetejét a krémmel.Tálalás előtt szeletelem és megszórom színes cukorkákkal, de díszíthetjük marcipánnal is.
Megjegyzésem:
A mascarponés krémhez kb. 1 dl folyadékra van szükség (citrom-narancslé), hogy elérjük a megfelelő állagot. 
3 év alatti kisgyereknek cukor helyett reszelt almát tettem bele és muffinként sütöttem ki, valamint zabpelyhet is raktam bele. (1 évesnél a diót is elhagytam...)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)