2016. július 29., péntek

Csillagtök tócsni

Hozzávalók (~ 4 adag):
0,5 kg csillagtök (patisszon) lereszelve
0,5 kk só
1 db tojás
3 ek liszt
0,25 tk őrölt kömény
0,25 tk fokhagymapor
0,5 teáskanál sütőpor
Sütéshez: kb. 1 dl olaj
Tálaláshoz:
3 ek tejföl
0,25 tk őrölt bors
0,25 tk só
(reszelt sajt)
A csillagtököt besózom és 10 percre hagyom állni, majd kinyomkodom belőle a levét. Hozzáadom a sütőporos lisztet, tojást, köményt, fokhagymaport és összekeverem. Az olajat felmelegítem és kanalazva teszem bele a tésztát, kicsit megnyomkodva a tetejét, hogy elterüljön, lelapuljon. Pirulásig sütöm az egyik felét, majd megfordítva a másik felét is. Hamar megsül! 
A tálaláshoz összekeverem a tejfölt borssal és sóval (ízlés szerint) és ezzel kenem meg a tócsni tetejét, valamint reszelt sajtot is szórok rá.


 Megjegyzésem:
A sajt elhagyható, de csak finomabbá teszi. Gyors, egyszerű étel, amit köretnek és akár egy vacsorára is elkészíthetünk. Ez a recept cukkinivel és közönséges tökkel is elkészíthető! 

Pontozásom 3-as skálán: 3.
Jó étvágyat! :)

2016. július 26., kedd

Avokádós csokikrém

Hozzávalók:
1 db érett avokádó
1 ek kakaópor (cukrozatlan)
4 ek tej
1 ek cukor
1 csipet fahéj
A hozzávalókat egy magas falú edénybe teszem és botmixerrel jól összekeverem.
Nagyon finom csokikrém lesz belőle. Poharas süteményekhez kiváló, de pl. piskótalapok összeragasztásához is megfelelő, esetleg tortakrémnek.


Megjegyzésem:
A Barackos túrós álom süteményem széleit levágtam és ahhoz készítettem ezt a krémet. Őszibarackkal díszítettem, de még nyomhatunk rá tejszínhabot is! :D
Már régen ki akartam próbálni, bár magát az avokádót annyira nem szeretem, de így egész finom volt! :)

Pontozásom 3-as skálán: 2.
Jó étvágyat! :)

Barackos túrós álom

 
Hozzávalók:
1. Tészta:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg cukor
4 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
egy csipet só
pici fahéj - elhagyható
2. Túrós rész:
25 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
2 púpozott evőkanál búzadara
(1 citrom reszelt héja - elhagyható)
3. Egyéb:
min. 5 db Barack (lehet sárga vagy őszi is) vagy 1 befőtt
Baracklekvár - elhagyható
Tészta: A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral elkeverem, hozzáadom a tejet, az olajat és a lisztes sütőport, esetleg egy pici fahéjat is rakok bele. Végül a habot óvatosan, fakanállal beleforgatom. Kivajazott tepsibe simítom.
Túrós rész: A túrót összekeverem a hozzávalókkal és rákanalazom a tepsiben lévő tésztára.
A barackot tetszés szerint kockázom vagy cikkekre vágom és a tészta tetejére helyezem őket jó szorosan. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm (tűpróba). Hagyom kihűlni és úgy szeletelem, porcukorral a tetején tálalom.



Megjegyzésem:
Az eredeti recept szerint ha kihűlt, kenjük meg a tetejét baracklekvárral. Én ezt kihagytam, mert így is megállja a helyét, vagy akár tálaláskor is rakhat rá ki-ki kedve szerint.
Én még annyit változtatnék rajta, hogy nem csak a tetejére, hanem a tésztájába is kevernék tésztadarabokat, mielőtt beleöntöm a tepsibe. 
Nagyon finom, könnyed tésztájú sütemény! :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)


2016. július 25., hétfő

Görög fűszeres serpenyős egytál

Hozzávalók (2 főre):
1 kisebb cukkini
3 szem burgonya
1 nagy sárgarépa
1 paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 kg sertéshús
bazsalikom, oregánó
só, bors
olívaolaj
A burgonyát jól megmosom, felkockázom. A répát meghámozom és a burgonyával vízben megfőzöm. A húst és a cukkinit is felkockázom, a paprikát felkarikázom. A hagymákat megpucolom és olajon párolni kezdem, majd rárakom a húst. Fűszerezem és amikor már majdnem kész, hozzáadom a cukkinit, a paprikát és a krumplit, répát is. Még 15 percig együtt párolom a serpenyőben. Fetasajt kockákkal tálalom, de ez elhagyható.
                                    
Megjegyzésem:
Finom és laktató. Bármilyen egyéb zöldségekkel is elkészíthető. Jól illik bele pl. a paradicsom, padlizsán, kaliforniai paprika is. (saját recept)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. július 23., szombat

Töltött zsemle-pizza

Hozzávalók:
3 db nagyobb zsemle
1 db mozzarella golyó
10 dkg trappista sajt
10-10 dkg császárszalonna, felvágott sonka
paprikakrém
mustár
ketchup
1 kis fej hagyma
1 paradicsom
6 szelet téliszalámi
A zsemlék tetejét levágjuk, kisebb lyukat vágva, majd kiszedjük egy kis tálba a belsejét, amit feláztatok a mozzarella levével. A trappista sajtot lereszelem, a mozzarellát, paradicsomot felszeletelem, a szalonnát felkockázom, a hagymát felkarikázom. 
A hozzávalókat rétegezve helyezem bele a zsemlébe pl. így:
paprikakrém, mozzarella fele, zsemlebél, sonka, szalonna, mustár, hagyma, mozzarella másik fele, paradicsom, pici trappista sajt. Végül az egészet bezárom a zsemlék tetejével. A zsemléket egy lapos tányérra teszem, és rá helyezek súlyt: egy lapos tányér fejjel lefele és arra még kis tányérok vagy bármilyen súly, ami lelapítja a zsemléket. Fél órát hagyom így. 
Majd becsomagolom a zsemléket egyesével alufóliába és 15 percig sütöm sütőben. Ezután kicsomagolom őket, tetejére reszelt sajtot és 2-2 téliszalámit helyezek és kb. 5 percre visszateszem a sütőbe, amíg a sajt jól ráolvad. Késsel-villával fogyasztható, esetleg hideg savanyúság, saláta is illik hozzá.


Megjegyzésem:
Finom, laktatós "melegszendvics"-féle vacsorára.
A benne lévő töltelék variálható.
Két recept alapján készítettem, az egyik elhagyja az alufóliázást. Tehát anélkül is elkészíthető, de talán így jobban átsül/megolvad a zsemlékben lévő sajt.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. július 1., péntek

Gyors almás-fahéjas leveles süti

Hozzávalók (2 főre):
leveles tészta (1 lap)
1 db alma
fahéj
cukor
A leveles tésztát kinyújtom. Az almát vékony szeletekre vágom, majd beleforgatom fahéjas cukorba és a tészta közepére helyezem (fotón látható módon). A tésztát megvagdosom, a felső lapot az almára, a többit keresztezve hajtogatom rá. A tetejét is még megszórhatjuk  fahéjas cukorral. Sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Szeletelve tálalom még melegen.




Megjegyzésem:
Gyors, finom, egyszerű! Olyan leveles tésztát használtam, aminek a csomagjában 3 lap volt, de 1 lap maradt, így használtam fel. :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)