2015. augusztus 26., szerda

Mákos-meggyes-bögrés sütemény (kép nélkül)

Hozzávalók:
1 bögre mák
1 bögre cukor
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 tojás
5 dkg puha vaj/margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 csapott ek cukor
1 ek zsemlemorzsa
magozott meggy (fél üveg)
A meggyet leszűröm és 1 ek cukorral egy tálba teszem. 
A tésztához a vajat a cukorral és a tojással habosra keverem, belereszelem a citrom héját, majd hozzáadom a lisztet a sütőporral, végül beleöntöm a tejet, a mákot és a fahéjat, ezt jól összekeverem. Előmelegítem a sütőt 190fokra. Sütőpapírral kibélelem a tepsit vagy kikenem margarinnal. A tepsibe terítem a tésztát, majd meghintem zsemlemorzsával és beleszórom a meggyet egyenletesen. 25-30 perc alatt megsütöm (tűpróba). Hidegen szeletelem, porcukorral megszórom.

Megjegyzésem:
Nekem kissé morzsás lett, de finom! Talán túl melegen szeleteltem. A meggy lement az aljára, ezért ajánlom, hogy lisztezve dobáljuk bele a tésztába legalábbis egy részét vagy felét. (Sajnos a sütiről készült fotó törlődött...)

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)


Harmónikás krumpli


Hozzávalók:
krumpli
kolbász, sonka
vöröshagyma / lilahagyma
olaj
fűszerek: só, bors, majoranna
reszelt sajt
A krumplit megpucolom, a kolbászt felkarikázom, a sonkát is a kolbász nagyságához mérten felszeleteljem, a hagymát karikára vágom és lereszelem a sajtot.
A krumplikat nem túl vékonyan bevagdalom és közé rakom a kolbászt, hagymát, sonkát váltakozva, majd az olajozott tepsibe rakosgatom. Alufóliával lefedem és előmelegített sütőben sütöm kb. 20-30 percig. Amikor puha a krumpli, leveszem a fóliát és ráteszem a reszelt sajtot, amíg rá nem olvad.
Savanyúsággal, salátával tálalom.

Megjegyzésem:
Nem szabad túlságosan bevágni a krumplikat, csak épp annyira, hogy bele lehessen rakni a szeletelt kolbászokat, mert egyébként szétesik. Minél nagyobb és lehetőleg egyforma méretű krumplikkal készítsük el. Azért nem írtam mennyiséget, mert attól függ, hány főre készítjük és mekkora krumplikból, de kb. 2-3 krumplit lehet számolni fejenként.

Pontozásom 3-as skálán: 1.

Jó étvágyat! :)

2015. augusztus 6., csütörtök

Lasagne (Zsuzsi receptje)

Hozzávalók (4 személyre):
1 cs lasagne tésztalap
0,5 kg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom
oregánó
só, bors, őrölt pirospaprika
paradicsomlé/sűrített paradicsom
15 dkg reszelt sajt
Tejes szósz:
4 ek vaj
4 ek liszt
3 dl tej
só, bors
szerecsendió
(reszelt sajt)
A darált húsból és a fűszerekből bolognait készítek. A tejes szószhoz egy másik edényben felolvasztom a vajat, belerakom a lisztet, majd felöntöm tejjel és fűszerezem. Közben folyamatosan keverem. A végén reszelt sajtot is teszek bele, de ez elhagyható. 
A kivajazott jénaiba vagy tepsibe elhelyezek 1 sor tésztalapot, majd 1 sor bolognait, tésztalapot, tejes szószt, tésztalapot bolognait, amíg a tészta és a hozzávalók el nem fogynak. A tetején vagy a bolognai vagy a tejes szósz legyen és arra szórjuk végül a reszelt sajtot. Előmelegített tepsiben kb. 20 percig sütöm, amíg a sajt kicsit megpirul, szépen ráolvad. Kockára vágva tálalom.

Megjegyzésem:
Előre megfőzött zöldségeket is rakhatunk bele pl. cukkini, répa, kukorica, gomba... 
Arra figyeljünk, hogy a tetején ne tésztalap legyen, hanem szósz a sajttal, mert a tészta a tetején kemény lesz! Én ezt most elrontottam, de azért meg tudtuk enni! :)

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.
Jó étvágyat! :)

Bögrés raffaelló tepsiben

Hozzávalók:
2 db tojás
1 bögre tej
1 bögre cukor
1 bögre liszt
1/2 bögre olvasztott vaj/margarin
1 cs sütőpor
Tetejére:
1/2 bögre porcukor
1/2 bögre kókuszreszelék
Végén a tetejére:
1 bögre tej vagy tejszín
kókuszreszelék, porcukor
A tojásokat felverem robotgéppel a cukorral és az olvasztott vajjal, majd hozzáadom a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott nagy méretű tepsibe öntöm, majd rászórom a fél bögre kókuszreszeléket és porcukrot. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e, kb. 20-30 perc. Ha megsült, kiveszem a sütőből és meglocsolom az 1 bögre tejjel. Ezt a süti magába szívja és nem lesz száraz. Ilyenkor megszórhatjuk még kókuszreszelékkel is. Hagyom kihűlni és tálaláskor enyhén porcukrozom. 

Megjegyzésem:
Könnyű és magas, egyszerű sütemény. Piskóta-szerű, de nagyon finom! Ha nem akarom, hogy nagyon magas legyen, csak fél csomag sütőport tegyünk bele, vagy 20*30-as tepsinek a min. 1,5-szeresébe süssük.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)