2015. május 30., szombat

Sajtos-sonkás csiga salátával

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
20 dkg reszelt sajt
20 dkg szeletelt sonka
fél doboz kukorica
2 dl tejföl
só, bors
Saláta:
jégsaláta
paprika
paradicsom
retek
hagyma
uborka

A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom téglalap alakúra. A sóval-borssal fűszerezett tejföllel megkenem vékonyan, majd rárakom a szeletelt sonkát, kevés kukoricát és reszelt sajtot. Feltekerem és ujjnyi vastagságú szeleteket vágok, amiket rögtön sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek elfektetve. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Salátával kínálom. 

Megjegyzésem:
Vacsorára ajánlom, nagyon egyszerű az elkészítése és hamar kész is van. Ajvárt ettünk még hozzá, de bármilyen szósszal vagy salátaöntettel is kínálhatjuk.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Kakaós szelet

Hozzávalók:
1 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
3 dl tej
4 dkg kakaópor
5 dkg vaj
+ gyümölcs / lekvár / magvak
tetejére kevés porcukor

Az összes alapanyagot egy keverőtálba jól összekeverem robotgéppel. Kivajazott, lisztezett nagyobb méretű tepsibe öntöm és dobálok bele magvakat, gyümölcsöket. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Ha nem magvakat és/vagy gyümölcsöt rakok bele, akkor keresztben kettévágom a készre sült tésztát és megkenem baracklekvárral, majd porcukorral kínálom.

Megjegyzésem:
Ha a tésztája nem lenne közepesen folyós, hígítsuk még vízzel vagy tejjel. Nagyon kakaós! Ha valaki nem szereti annyira, akkor csak 2 dkg kakaóport rakjon bele.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Tejfölös rakott csirkemell

Hozzávalók (4 adag):
1 csirkemell ( kb. 0,5 kg)
kb. 8-10 szelet bacon
1 fej vörös- vagy lilahagyma
1 paprika
1 üveg gomba vagy/és 1 doboz kukorica
10-15 dkg reszelt sajt
1 nagy tejföl
só, bors
margarin

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, szükség szerint klopfolom és sózom-borsozom. Egy kör alakú jénait vékonyan kivajazok és kibélelem a baconnel. Erre helyezek 1 sor csirkemellet, megszórom karikára vágott paprikával, hagymával és a kukoricával/gombával, majd megkenem tejföllel, esetleg egy kis reszelt sajttal is megszórom. Aztán még egy sor csirkemell, paprika, hagyma, kukorica/gomba, végül egy sor csirkemell, bacon, megkenem tejföllel és megszórom reszelt sajttal. 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm, amíg a teteje is megpirul. Burgonyapürével tálalom, de rizs is jó hozzá.




Megjegyzésem:
Engedni fog levet, úgyhogy ha egy kicsit hűlt, óvatosan öntsük ki alóla, de tálaláskor a köretre öntve egy kicsit, nagyon finom. Nagyon laktatós egytálétel.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. május 29., péntek

Eperleves gyorsan (kép nélkül)

Hozzávalók (2-3 adag):
0,5 kg eper
0,5 liter tej
2-3 ek tejföl (elhagyható)
1 vaníliás cukor
cukor ízlés szerint (2-3 ek)

Az epreket megmosom és a többi hozzávalóval turmixgépbe rakom. Összeturmixolom és lehűtöm.

Megjegyzésem:
Ízesíthetjük egy kis őrölt fahéjjal/kakaóporral és/vagy gyümölcsdarabkákkal is tálaláskor, illetve tejszínhabbal díszíthetjük. Nagyon finom és gyors, krémes, nyári leves.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. május 16., szombat

Brokkolis rakott krumpli másként

Hozzávalók (6 adag):
1 kg burgonya
fél kg darált hús
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
őrölt pirospaprika
bazsalikom, majoranna
3 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
15 dkg brokkoli

A burgonyát héjában felteszem főni, majd leöntöm a vizet és meghámozom.
Egy edénybe pörkölt-alapot készítek a vöröshagymából, fokhagymából és fűszerekből. Hozzáadom a darált húst és pörköltöt készítek belőle. Szükség szerint egy kis vizet öntök hozzá. Készre főzöm, addig egy kivajazott/olajozott tepsibe 1 sor burgonyát karikázok és sózom. A darált húsos pörköltöt ráterítem, majd megkenem tejföllel. 1 sor karikára vágott burgonyával beterítem, sózom és kis fej brokkolikat teszek a tetejére, majd az egészet megszórom reszelt sajttal és kb. 15-20 percig 180 fokos sütőben készre sütöm (amíg a sajt enyhén megpirul a tetején). Savanyúsággal tálalom.
Megjegyzésem:
Finom, laktatós egytálétel. Tetszés szerint kenyeret is ehetünk hozzá. Esetleg a pörkölt részét gazdagíthatjuk még különböző zöldségekkel: répa, kukorica... Hamar elkészíthető, egyszerű étel.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

2015. május 10., vasárnap

Gombás szelet


Hozzávalók (4 adag):
8 szelet sertéshús (comb, karaj)
1 doboz vagy üveg gomba
ételízesítő, bors, babérlevél
olaj
2 dl tejföl
2 ek liszt
kevés őrölt paprika

Egy serpenyőbe kevés olajat melegítek és a szeletekre vágott húst lisztbe hempergetés után hirtelen kisütöm, közben sóval-borssal ízesítem. Külön tányérra teszem a húsokat, a maradék olajat pedig egy lábasba öntöm, majd rá a gombákat és fedő alatt párolom, ételízesítővel és borssal ízesítem. Leveszem a tűzről és kevés fűszerpaprikát keverek bele. Visszarakom és beleteszem a húsokat, majd felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje azokat. Kis lángon puhára főzöm, majd habarást készítek a lisztből, tejfölből és a meleg szaftból. Behabarom, felforralom és kész is van.

Megjegyzésem:
Főtt tésztával tálalom. Kínálhatunk hozzá savanyúságot is. Laktató étel!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Palócleves


Hozzávalók (4-5 személyre):
30 dkg marhahús (én sertésből készítettem)
25 dkg zöldbab
2-3 szem közepes burgonya
2 sárgarépa
(1 fehérrépa, karalábé)
4 ek olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél, petrezselyem
só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika
1 púpozott ek liszt
2 dl tejföl

Olajon megfonnyasztom a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Leveszem a tűzről és belekeverem a fűszerpaprikát, majd felöntöm kevés vízzel és visszarakom párolni. Hozzáadom a kockára vagy csíkokra vágott húst, sózom-borsozom, dobok bele néhány babérlevelet és kevés őrölt köménnyel is fűszerezem. Ha a hús kicsit megfehéredett, ujjnyi vizet öntök rá és fedő alatt párolom majdnem puhára. Felöntöm 1,5 liter vízzel, majd beleteszem a feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puhára főtt, a lisztből és tejfölből, illetve a leves levéből habarást készítek és kicsit besűrítem vele a levest. Végül megszórom petrezselyemmel és le is veszem a tűzről. 

Megjegyzésem:
Bármilyen levesbe való zöldséggel gazdagíthatjuk. Ne legyen túl sűrű, csak annyira, mint egy raguleves. Sajtos pogácsával vagy kenyérrel tálalom. Egytálételként is kiváló választás.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)