2015. február 21., szombat

Meggyes-mákos-almás márványkuglóf

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 db tojás
17,5 dkg olvasztott margarin/vaj
1,5 dl tej
5 dkg darált mák
meggybefőtt
1 közepes alma
1 ek citromlé
Tetejére: porcukor
Az almát megpucolom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadok 1 ek citromlevet. A meggyet leszűröm, ezeket félreteszem. A lisztet, sütőport cukrokat jól összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, a tejet, az olvasztott margarint és jól átkeverem keverőgéppel. A tésztát kettéosztom, az egyik felébe a reszelt almát keverem fakanállal, a másik felébe pedig a darált mákot és a meggyet.
A szilikon kuglófformát kiöblítem (nem törlöm szárazra!).  Először a mákos masszát, majd arra az almás masszát öntöm. 160 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 45-60 percet, szúrópróbával állapítom meg, hogy kész van. Hagyom a formában kicsit hűlni, majd kiöntöm egy sütőpapírral bélelt tepsire és visszarakom 3-4 percre a 200 fokos sütőbe, hogy a teteje szép barna legyen. Ha kihűlt, megszórom porcukorral és szeletelve kínálom.




Megjegyzésem: 
Életem első kuglófja! :) 
A szilikon sütőformában egyenletes hőmérsékletesen kell sütni a süteményt, ezt pedig csak 160 fokon szabad, hogy a közepe is jól átsüljön. A mákos tészta kerüljön mindenképpen a  forma aljára, fordított esetben a süteményünk nem lesz szép magas, mert a mák és a meggy lehúzza.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése