2015. február 21., szombat

Meggyes-mákos-almás márványkuglóf

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 db tojás
17,5 dkg olvasztott margarin/vaj
1,5 dl tej
5 dkg darált mák
meggybefőtt
1 közepes alma
1 ek citromlé
Tetejére: porcukor
Az almát megpucolom és nagylyukú reszelőn lereszelem. Hozzáadok 1 ek citromlevet. A meggyet leszűröm, ezeket félreteszem. A lisztet, sütőport cukrokat jól összekeverem. Hozzáadom a tojásokat, a tejet, az olvasztott margarint és jól átkeverem keverőgéppel. A tésztát kettéosztom, az egyik felébe a reszelt almát keverem fakanállal, a másik felébe pedig a darált mákot és a meggyet.
A szilikon kuglófformát kiöblítem (nem törlöm szárazra!).  Először a mákos masszát, majd arra az almás masszát öntöm. 160 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 45-60 percet, szúrópróbával állapítom meg, hogy kész van. Hagyom a formában kicsit hűlni, majd kiöntöm egy sütőpapírral bélelt tepsire és visszarakom 3-4 percre a 200 fokos sütőbe, hogy a teteje szép barna legyen. Ha kihűlt, megszórom porcukorral és szeletelve kínálom.




Megjegyzésem: 
Életem első kuglófja! :) 
A szilikon sütőformában egyenletes hőmérsékletesen kell sütni a süteményt, ezt pedig csak 160 fokon szabad, hogy a közepe is jól átsüljön. A mákos tészta kerüljön mindenképpen a  forma aljára, fordított esetben a süteményünk nem lesz szép magas, mert a mák és a meggy lehúzza.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Bostoni csirke

Hozzávalók:
4 db csirkecomb (alsó, felső, vagy csirkemell)
1 kis pohár tejföl
só, bors
5-10 dkg kockára vágott bacon
A csirkét sózom, borsozom. Kevés olajjal kikent tepsibe teszem őket és főlia alatt kb. fél óra alatt megsütöm, majd a fóliát levéve megkenem a csirkecombok tetejét tejföllel és rászórom a bacont. Visszateszem 10 percre sülni. Rizzsel tálalom.

Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthető egyszerű étel. Savanyúságot, salátát is ehetünk hozzá. Az eredeti recept kiklopfolt csirkemellel írja, de csirkecombbal is finom, ahogy most én is elkészítettem.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. február 13., péntek

Szív alakú sós perec

Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
1+1 tojás
1 dl tejföl

Egy tálba összegyúrom a lisztet, a margarint, a tejfölt, 1 tojást és megsózom. Vékony csíkokra sodrom a kezemmel, szív alakúra formálom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Egy tojás sárgájával megkenem és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm. Közben a tojásfehérjét összekeverem kevés liszttel és sok sóval (kb. 1-2 tk). Közepesen folyós állagúnak kell lennie a pépnek. A szíveket kiveszem a sütőből és a pépet rájuk csurgatom egy kanál segítségével, majd 5 percre visszateszem. Melegen vagy újramelegítve fogyasztható.

Megjegyzésem:
Aránylag gyorsan elkészíthető péksütemény.
Ha a pép nem elég sűrű, lisztet kell még belerakni. Nem jó, ha túl híg, mert lefolyik a perecről. 
Természetes rendes perec formára is lehet formázni! :)
Az eredeti recept 10 perc sütést ír, majd 5 percet a péppel, de én visszaraktam még 5-8 percre, mert úgy éreztem, hogy a tésztája nem sült át eléggé, viszont így kihűlt állapotban elég kemény lett, de újramelegítve fogyasztható, de ezzel én lehet, hogy így elsőre túlsütöttem. Nem tudom, hogy ha követem az eredeti receptet, akkor is bekeményedik-e a tésztája?! Ezt ahhoz még egyszer meg kell majd sütnöm. Viszont frissen nekem jobban ízlett!

Pontozásom 3-as skálán: 1.

Jó étvágyat! :)

Kukoricadara kása


Hozzávalók (2 adag):
4 dl tej
4 ek kukoricadara
1 csipet só
2 ek cukor (ízlés szerint)
kakaópor, porcukor (fahéj...)
Ugyanúgy készítem el, mint a tejbegrízt: a tejet felrakom forrni, belerakom a kukoricadarát, a csipetnyi sót és sűrűsödésig főzöm, végül a 2 ek cukrot is belekeverem. Kakaópor vagy fahéj és porcukor keverékével tálalom.
Megjegyzésem:
Nagyon hasonlít az íze is a tejbegrízhez, csak sárgább a színe :)

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

2015. február 12., csütörtök

Brokkolifelfújt

Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
3 db főtt krumpli (vagy 20-25 dkg maradék krumplipüré)
2 egész tojás
2 tojásfehérje
10 dkg reszelt sajt
1/2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyem
1 ek prézli
olaj vagy vaj az edény kikenéséhez
(kockára vágott bacon)
A brokkolit és a krumplit megfőzöm sós vízben. Néhány darab brokkoli rózsát félreteszek, a többit pedig krumplinyomóval vagy villával szétnyomok.
A 2 egész tojást összekeverem a tejföllel, fűszerekkel, zúzott fokhagymával, a reszelt sajt 2/3-ával és a prézlivel, majd összekeverjük a brokkolival és a krumplipürével. A másik két tojás fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzávegyítem a brokkolis masszához. Egy olajjal vagy vajjal kikent tűzálló tálba öntöm (18 cm átmérőjű). Előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Amikor kész van, ráteszem a brokkolirózsákat a tetejére és megszórom a maradék reszelt sajttal, majd a még meleg, de már lekapcsolt sütőbe visszateszem, hogy a sajt ráolvadjon.
Sütés előtt
Megjegyzésem:
Mielőtt beleöntöttem a tűzálló tálba, kevertem a masszába kockára vágott bacon szalonnát is. Finom, pürés, egyszerű és könnyed étel.

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

2015. február 10., kedd

Túróval töltött zsemle

Hozzávalók:
4 zsemle
25 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 nagy doboz 20%-os tejföl
cukor ízlés szerint
tej
A zsemlék "sipkáját" magasan levágom, a belét kiszedem, amit összekeverek a túróval, a vaníliás cukorral, a tojással és 2 evőkanál tejföllel, illetve ízesítem cukorral (kóstolás!). 
Sütőpapírral kibélelek egy tepsit vagy kivajazok. A zsemléket meglocsolom tejjel és a tölteléket elosztom bennük. A kalapokat kicsit beáztatom tejbe és a megtöltött zsemlék tetejére helyezem. A maradék tejfölt összekeverem ízlés szerint cukorral és a zsemlék tetejét megkenem velük. Az oldalára is mehet. Előmelegített sütőben enyhe pirulásig sütöm.
Megjegyzésem:
A túrós töltelékbe tehetünk mazsolát is, én most elfelejtettem. Ha a cukortól a tejföl túl híg lenne, akkor először csak a felét kenjük rá, majd kb. 5 perc múlva a többit.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)