2018. november 28., szerda

Giga Fahéjas Csiga

Aki olvassa a blogomat, tudhatja, hogy a kis családom imádja a csigákat, mind a gyermekeim, mind a férjem és én :) A StreetKitchen oldalán találtam rá erre az óriás csigára, viszont kicsit módosítottam a recepten, nekem így jobb állagúnak tűnik... :)
Hozzávalók:
150 ml tej
30 g élesztő +1 tk cukor
50 g cukor
500 g liszt
2 tojás
50 g puha vaj
Töltelék:
3-4 ek cukrozatlan kakaópor vagy 2-3 ek őrölt fahéj
100-150 g cukor
90 g olvasztott vaj
A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem 1 tk cukorral. 5-10 perc alatt hagyom felfutni. Kimérem a lisztet, cukrot, vajat, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. Összegyúrom az egészet egyneművé és letakarva, meleg helyen fél órát hagyom dagadni.
Ezután kinyújtom vékonyra, a kakaós vagy fahéjas keverékkel megkenem és 2-3 cm vastagságú csíkokra vágom hosszanti irányban. Feltekerem az első csíkot, sütőpapíros tepsi közepére helyezem és a többi csíkot hozzácsíptetve körbetekerem egyesével. 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen (nem légkeverésessel!) 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom néhány percet állni és megszórom porcukorral. Szeletelhetjük, mint a tortát, vagy csak csipkedhetünk belőle, ahogy jól esik! ;)
Megjegyzésem:
Ez a mennyiség pont egy gáztepsire való, kb. 30-32 cm átmérőjű csigát kapunk belőle. Elkészíthetjük sósa, édesen is: túrós töltelékkel, kakaós, fahéjas vagy sajtos-sonkás, pizzás... 
Eredeti recept több élesztőt ír (40-50g), én úgy készítettem el, de szerintem elég a 30 g a hozzávalókhoz, mert a nagyobb mennyiségnél sütés után eléggé kiérződik az élesztő íze. De ha valaki úgy szereti, nyugodtan készítse el 40-50 g-mal!  :)
Értékelésem: 3/3 kitűnő :)

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)

2018. november 21., szerda

Túrós puffancs

Maradt fél csomag túró, ezért valami egyszerű vacsorának valót szerettem volna készíteni. Ezt a receptet találtam hozzá, és nagyon finom, édes vacsi lett belőle! ;)
Hozzávalók:
25 dkg túró
5-6 ek búzadara
1 tojás
1 ek tejföl
1 tk sütőpor
1 csipet só
2 ek cukor
Egy tálba összetöröm a túrót villával, majd belerakom a többi hozzávalót és egy kanál segítségével jól elkeverem. Hagyom 15 percet állni, dagadni, majd serpenyőbe kanalazva, lenyomkodva kevés olajon mindkét oldalát megsütöm. Porcukorral, lekvárral kínálom (mint egy mini palacsintát). 
Megjegyzésem: 
Egyszerű, gyorsan megvan és nagyon finom nasi vagy akár egy édes vacsorának is tökéletes.
Értékelésem: 3/3 kiváló.

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)

Zöldséges-húsos fasírt

Kevés darált hús volt otthon, hogy elég fasírtot készítsek belőle, ezért úgy gondoltam egy kis zöldséget beleturmixolva nagyobb mennyiség lesz és még egészségesebb is :) Így született ez a recept.
Hozzávalók:
fél kg darált hús
fél kg cukkini (vagy bármilyen zöldség aprítva, pürésítve)
1-2 zsemle/kenyérszelet
só, bors, pirospaprika, petrezselyem (egyéb zöld fűszerek) ízlés szerint
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

A zsemlét/kenyeret beáztatom vízbe. A cukkinit (zöldséget) sós vízben megfőzöm és csak kevés vízzel leturmixolom. Egy tálba öntöm a darált húshoz, fűszerekhez és a kifacsart, illetve szétmorzsolt zsemléhez/kenyérhez. Jól összekeverem. Ha túl lágy, rakjunk bele még kenyeret vagy zsemlemorzsát.
Kiolajozott tepsibe gombócokat gyúrok és fólia alatt fél órán keresztül sütöm 180 fokon, majd fólia nélkül 10 percig, amíg pirul egy kicsit.
Köretnek bármi jó: rizs és krumplifélék...
Megjegyzésem:
Nagyon finom lett és egészségesebb fasírt. Bár a gyerekek miatt készítettem így, de náluk nem volt akkora sikere - sajnos. Nekünk nagyon ízlett :)
Értékelésem: 3/3 kiváló.

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)