2017. október 15., vasárnap

Kukoricapelyhes csirkecomb almás-répás krumplipürével

Hozzávalók (kb. 4 adag):
Csirke:
6 csirkecomb
1,5 bögre kukoricapehely
liszt
2  db tojás
só (bors)
olaj a sütéshez
Krumplipüré:
fél kg krumpli
4-5 nagyobb sárgarépa
2 db alma
1 kis pohár joghurt/tejföl
A csirkecombokat sós vízben megfőzöm, majd levágom róla a húst nagyobb darabokban - ezt kihígyhatjuk. Lisztbe, felvert tojásba, majd a zacskóban áttört kukoricapehelybe forgatom őket és bő, forró olajban kisütöm.
Meghámozom a krumplit, répát és almát, majd felkockázom őket. Először csak a répát teszem fel főni a sós vízben, majd hozzáadom a krumplit, végül néhány percre az almát is. A levét leöntöm, hozzáadok 1 kis pohár joghurtot vagy tejfölt és botmixerrel pürésítem.
Savanyúsággal tálalom.

Megjegyzésem:
A csirkecombokat nem kell lecsontozni, egészben is panírozhatjuk. Én azért sütöttem csirkefalatkákként, mert így biztos átsült, illetve a csontot húslevesbe használtam fel.

Jó étvágyat! :)

2017. október 5., csütörtök

Spenótos krumpligombóc (gnocchi)

Hozzávalók 2-3 főre:
Gombóc:
Fél kg krumpli
5-6 levél spenót (1 maréknyi)

Liszt
1 tojás

Tejfölös szósz:
Tejföl
Víz
Kevés liszt
Só,bors fokhagyma
Reszelt sajt

Bolognai szósz:
Vöröshagyma
Fokhagyma
Só Bors oregánó Bazsalikom
Paradicsomlé
Víz
Kevés liszt
Reszelt sajt
A gombóchoz megfőzöm a krumplit,majd krumplinyomóval összenyomkodom. A spenótot is megfőzöm kevés vízben,majd leszűröm, botmixerrel pürésítem és hozzáadom a krumplihoz. A többi hozzávalót is belekeverem, annyi liszttel, amennyit felvesz és tésztát gyúrok belőle. Ha gombócként készítem el, nem baj, ha kicsit lágyabb a tészta, lisztes kézzel tudunk gombócokat gyúrni. De ha gnocchit készítünk, akkor kicsit keményebb tészta kell, hogy lisztes nyújtódeszkán kígyót tudjunk nyújtani belőle, amit kis karikákra vágunk fel, mint a nudlit, csak villával egyszer rányomok, picit lelapítom.
Ezután forró, sós, olajos vízben kifőzöm.
Elkészítem a szószt.
Tejfölös szósz:
A fokhagymát kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a tejfölt és fűszerezem, 1 ek lisztből habarást készítek egy kis tányérba meleg vízzel vagy tejjel. Ezzel besűrítem a szószt. Amikor forrni kezd, kész is van.
Bolognai szósz:
A hagymákat kevés olajon megpirítom és felöntöm paradicsomlével és vízzel fele-fele arányban. Fűszerezem és ha túl híg, akkor besűrítem liszt és a szósz egy kevés levével.
A gombócokat szósszal leöntve és reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzésem:
Más szószokkal is kínálhatjuk!
Maga a gombóc levesbetétként is megállja a helyét!

Jó étvágyat! 😊